سلامت دهان و دندان در دیابتی ها!/ مهم و فراموش شده
بیماری لثه با علائمی مانند لثههای متورم، خونریزی، دندانهای لق یا از دست رفته و بوی بد دهان مشخص میشود. افراد مبتلا به دیابت، هم در معرض خطر ابتلا به ژنژیویت (مرحله اولیه بیماری لثه) و هم به عنوان پریودنتیت (بیماری پیشرفته لثه) هستند. این دو بیماری با مادهای نرم و چسبنده به نام پلاک که هنگام غذا خوردن روی دندان شما جمع میشود و از باکتریها تشکیل شده است، ایجاد میشوند. برخی از این باکتریها مفید و برخی دیگر، مضر هستند. اگر فرد مبتلا به دیابت باشد، شدت پاسخ التهابی بدن به باکتریهای پلاک دندان، بیشتر است که این امر میتواند منجر به از بین رفتن بافت نگهدارنده دندانها شود. در نهایت، ممکن است دندان آنقدر لق میشودکه باید آن را کشید.
برخی از بیماریهای دهانی مانند خشکی دهان در افراد دیابتی شایعتر است. این امر ممکن است در نتیجه افزایش سن یا مصرف دارو باشد، اما میتواند از عوارض دیابت نیز باشد. به گزارش دیاپرس، تقریباً از هر 5 نفر مبتلا به بیماری شدید لثه، 1 نفر ممکن است دیابت نوع 2 داشته باشد و از آن بیخبر باشد. با این حال، کارهای زیادی برای جلوگیری از بیماری لثه و بهبود سلامت دهان و دندان میتوان انجام داد.
از جمله کارهایی که میتوان برای سلامت دهان و دندان انجام داد:
- دو بار در روز مسواک بزنید: انجمن دندانپزشکی آمریکا مسواک زدن را به مدت دو دقیقه و دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید توصیه میکند. مسواک خود را با زاویه 45 درجه نسبت به لثهها قرار دهید و به آرامی مسواک را در امتداد سطوح خارجی، داخلی و جویدنی دندانهای خود، به جلو و عقب حرکت دهید. از مسواک با موهای نرم استفاده کنید؛ چرا که موهای سفت، مینای دندان را از بین میبرند.
- روزی یکبار نخ دندان بکشید: این کار، پلاک و ذرات غذا بین دندان ها و در امتداد خط لثه را از بین میبرد و احتمال پوسیدگی دندان را کاهش میدهد. میتوانید از نخ دندانهای دستهدار که اخیرا وارد داروخانهها شده اند و کار با آنها راحتتر است، نیز استفاده کنید.
- دو بار در سال به دندانپزشک خود مراجعه کنید: دندانپزشک ممکن است دهانشویه ضد باکتریایی یا آنتی بیوتیک را پیشنهاد کند. شما نیز باید دندانپزشک خود را از هرگونه تغییر در سلامت یا داروهای خود مطلع کنید زیرا هر دو می توانند بر سلامت دهان شما تأثیر بگذارند.