نگاهی به تغییرات خطر بیماری های قلبی عروقی/ اوضاع در ایران چگونه است؟
بیماریهای قلبی عروقی به عنوان عامل اصلی مرگ و میر در ایران هستند که 43 درصد از کل مرگ و میرها را شامل میشوند. از عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی (CVDs)، میتوان به دیابت، فشار خون بالا و چاقی، اشاره کرد.
اخیرا مطالعهای توسط دکتر نوشین فهیمفر و همکاران به چاپ رسید و از دادههای WHO STEPwise استفاده شد که برای سالهای 2006 تا 2016 بودهاست. رویکرد WHO STEPwise، برای نظارت بر عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر (STEPS) میباشد که یک روش ساده و استاندارد برای جمعآوری، تجزیه و تحلیل و انتشار دادهها در مورد عوامل اصلی خطر بیماریهای غیرواگیر در کشورها است.
خطر 10 ساله بیماریهای قلبی عروقی از جمله انفارکتوس میوکارد، بیماری کشنده عروق کرونر قلب، یا سکته مغزی با استفاده از متغیرها و پارامترهای گزارششده برای مدلهای آزمایشگاهی و غیر آزمایشگاهی برآورد شد. مدل آزمایشگاهی خطر 10 ساله CVD را با استفاده از سن افراد، فشار خون سیستولیک، تشخیص دیابت، وضعیت سیگار کشیدن و کلسترول تام، تخمین میزند. در مدل غیر آزمایشگاهی، دیابت و کلسترول تام با BMI جایگزین میشوند.
نتایج نشان داد که میانگین مقادیر فشار خون سیستولیک طی سالهای اخیر در مردان به طور قابل توجهی کاهش یافته است. همچنین شیوع بالاتری از مصرف سیگار در مردان مشاهده شد و روند کاهشی بود. در طول سالها، سطح کلسترول تام و کلسترول HDL در زنان بالاتر از مردان بوده است ولی روند کاهشی در پیش گرفتهاست. در همچنین شیوع دیابت از سال 2007 تا 2011 افزایش یافته اما از سال 2011 تا 2016 به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. در طول دهه گذشته، خطر بیماری قلبی عروقی نیز در مردان و زنان کاهش قابل توجهی داشته است. این کاهش در مردان و جمعیت دیابتی مشهودتر بودهاست. با این حال، هنوز یک سوم جمعیت ما در معرض خطر قرار میگیرند./ Global Heart