اثرات رژیم غذایی بر روی سلامت روان/ چه غذایی برای روان مفید است؟
رژیم غذایی نامناسب نه تنها بر سلامت جسمانی بلکه بر سلامت روان و مغز نیز تأثیر می گذارد و یک رژیم غذایی سالم و متعادل با سلامت مغز بهتر، عملکرد شناختی و رفاه ذهنی مرتبط است.
به گزارش دیاپرس، بر اساس تحقیقات پیشین، افزایش مصرف کربوهیدراتهای ساده (به عنوان مثال، قندها) با کاهش عملکرد شناختی و از طرفی مصرف زیاد اسیدهای چرب اشباع شده با کاهش حافظه و یادگیری مرتبط بودند. برعکس، دریافت پروتئین به طور بالقوه عملکرد اجرایی و حافظه کاری را افزایش میدهد.
همچنین رژیم غذایی مدیترانهای (مصرف زیاد میوه، سبزیجات، حبوبات و غلات، روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی و مصرف کم گوشت قرمز و مرغ) با کاهش خطر بیماری پارکینسون و بیماری آلزایمر همراه بوده است.
اخیرا پژوهشی بر روی حدودا 182 هزار نفر انجام شد که به بررسی ارتباط الگوی غذایی بر سلامت روان پرداخت. افراد به 4 زیرگروه غذایی تقسیم شدند: زیرگروه 1 (الگوی رژیم غذایی بدون نشاسته یا نشاسته کاهشیافته)، زیرگروه 2 (الگوی رژیم غذایی گیاهی)، زیرگروه 3 (پر پروتئین بالا و کم الگوی غذایی فیبر) و زیرگروه 4 (الگوی غذایی متعادل).
نتایج نشان داد افرادی که از الگوی غذایی ناسالم پر پروتئین و کم فیبر مانند گوشت چرب استفاده میکردند، نسبت به سایر زیرگروهها نمرات سلامتی پایینتری داشته و سوطح بالایی از استرس و اضطراب را گزارش دادند. همچنین گیاهخواران، نیز سطوح نسبتا نامناسبی از سلامت روان مانند علائم اضطراب، علائم افسردگی، پریشانی روانی، تجربه روان پریشی، آسیب به خود و تروما را نشان دادند.
در مقابل، افرادی که از یک الگوی غذایی متعادل و سالم استفاده میکردند، نسبت به سایر زیرگروهها مشکلات سلامت روانی کمتری داشتند و نمره بهزیستی بالاتری را گزارش دادند./ Nature