مدیریت پدیده سحرگاهی در دیابتی ها: یک چالش کلیدی در کنترل دیابت
به گزارش دیاپرس، “پدیده سحرگاهی” (dawn phenomenon) یک مسئله رایج در میان افراد مبتلا به دیابت است که باعث افزایش سطح قند خون در اوایل صبح (بین ساعت 3 صبح تا 8 صبح) می شود. این پدیده در حدود 54 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 1، 55 درصد مبتلایان به دیابت نوع 2 و 30 درصد مبتلایان به پیش دیابت دیده می شود که کنترل قند خون را پیچیده می کند.
کارشناسان معتقدند پدیده سحرگاهی به دلیل افزایش سطح هورمون هایی (مانند کورتیزول و هورمون رشد) در اوایل صبح رخ می دهد. در افراد سالم، انسولین این افزایش گلوکز در بدن را مدیریت می کند، اما افراد مبتلا به دیابت به دلیل مقاومت به انسولین یا انسولین ناکافی با مشکل مواجه می شوند که منجر به هایپرگلیسمی (قند خون بالا) می شود.
تشخیص پدیده سحرگاهی می تواند بدون نظارت مداوم گلوکز (CGM) چالش برانگیز باشد، اما می توان آن را با پیگیری و نظارت بر سطح گلوکز خون قبل از غذا شناسایی کرد. تشخیص پدیده سحرگاهی از شرایط مشابهی مانند اثر سوموگی (افزایش قند خون ناشی از هیپوگلیسمی شبانه) ضروری است.
مدیریت پدیده سحرگاهی شامل ترکیبی از دارو، رژیم غذایی و ورزش است. تنظیم انسولین درمانی، انتخاب صبحانه های کم کربوهیدرات و انجام ورزش صبحگاهی می تواند به کنترل سطح گلوکز صبح زود کمک کند. یک رویکرد مناسب، از جمله مداخلات غیر دارویی، می تواند در کاهش تاثیر پدیده سحرگاهی و بهبود مدیریت کلی دیابت موثر باشد. /medscape