» شاخص ها و آمارهای سلامت » دیابت » اگر دیابت کنترل نشود، چه عارضه هایی بدنبال آن برای بدن رخ میدهد؟
عوارض دیابت
دیابت - آخرین خبرها - سوالات بیماران

اگر دیابت کنترل نشود، چه عارضه هایی بدنبال آن برای بدن رخ میدهد؟

1402-12-10 30148

مقدمه:

افرادی که مبتلا به دیابت هستند، در صورت کنترل نکردن بیماری خود، ممکن است دچار عارضه در قسمت‌های مختلف بدن از جمله قلب، رگ‌های خونی، چشم‌ها، کلیه‌ها، اعصاب، دندان‌ها و لثه‌ها شوند. در کشورهای با درآمد بالا، دیابت عامل اصلی بیماری‌های قلبی عروقی، نابینایی(رتینوپاتی)، نارسایی کلیه(نفروپاتی) و قطع اندام تحتانی(نوروپاتی) است (1, 2).

برآیند شواهد:

افراد مبتلا به دیابت تا سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند. دیابت نوع 1 با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی مرتبط است و بیماری‌های قلبی در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بسیار زودتر از جمعیت عمومی رخ می‌دهد (1, 3). افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و سکته مغزی نیز هستند. زیرا دیواره‌های رگ‌های آن‌ها، مستعد تشکیل پلاک‌های چربی بیشتری است (4).

از هر 3 نفر مبتلا به دیابت، یک نفر در طول زندگی خود بینایی خود را از دست می‌دهد. رتینوپاتی دیابتی، یکی از علل شایع نابینایی بزرگسالان است که با از بین رفتن تدریجی رگ‌های خونی در چشم مشخص می‌شود (1, 5).

نارسایی کلیه در افراد دیابتی 10 برابر بیشتر است (1)؛ به گونه ای که بیماری مزمن کلیه یک اتفاق رایج در بیماران مبتلا به دیابت است که تقریباً در 40٪ موارد رخ می‌دهد (6). نفروپاتی دیابتی به تدریج عملکرد کلیه را مختل کرده و منجر به مراحل نهایی بیماری کلیوی می‌شود (5).

نوروپاتی دیابتی به طور قابل توجهی بر اعصاب محیطی تأثیر می‌گذارد و در نتیجه درد، اختلالات حسی و قطع عضو بالقوه ایجاد می‌شود؛ به طوری که در جهان، هر 30 ثانیه یک اندام تحتانی به دلیل دیابت، از دست می‌رود (1, 5).

از دیگر عوارض ناشی از دیابت می‌توان به عوارض دهانی آن اشاره کرد که خطر التهاب لثه (پریودنتیت) را افزایش می‌دهد و یکی از دلایل اصلی از دست دادن دندان است (1).

نتیجه گیری:

دیابت در صورت عدم کنترل، می‌تواند به عوارض جدی برای سلامتی افراد منجر شود. این عوارض شامل بیماری‌های قلبی عروقی، نابینایی، نارسایی کلیه، نوروپاتی، و مشکلات دهانی مانند التهاب لثه هستند. بنابراین، اهمیت کنترل و مدیریت موثر دیابت برای جلوگیری از این عوارض ضروری است. اقداماتی مانند رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم، مصرف داروها به موقع و مشاوره با پزشک می‌تواند به کنترل بهتر دیابت و پیشگیری از عوارض آن کمک کند.

 

منابع:

 

  1. (IDF) IDF. Complications [Available from: https://idf.org/about-diabetes/diabetes-complications/.
  2. Mohamad T, Jyotsna F, Farooq U, Fatima A, Kar I, Khuwaja S, et al. Individualizing Medicinal Therapy Post Heart Stent Implantation: Tailoring for Patient Factors. Cureus. 2023;15(8):e43977.
  3. Pesantez M, Ebekozien O, Vendrame F. Type 1 Diabetes and Cardiovascular Health. Endocrinol Metab Clin North Am. 2024;53(1):151-63.
  4. Jyotsna F, Mahfooz K, Sohail H, Kumar S, Adeeb M, Anand D, et al. Decipheringthe Dilemma: Anticoagulation for Heart Failure With Preserved Ejection Fraction (HFpEF). Cureus. 2023;15(8):e43279.
  5. Sugandh F, Chandio M, Raveena F, Kumar L, Karishma F, Khuwaja S, et al. Advances in the Management of Diabetes Mellitus: A Focus on Personalized Medicine. Cureus. 2023;15(8):e43697.
  6. Swamy S, Noor SM, Mathew RO. Cardiovascular Disease in Diabetes and Chronic Kidney Disease. J Clin Med. 2023;12(22).

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00
پردیس زارع پور

پردیس زارع پور

دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + شش =

  • ×